Eiland hoppen in de Filipijnen

Een klein berichtje vanuit ‘ons’ nipahutje direct aan zee net iets voorbij San Juan, la union Filipijnen We zijn net het water uit en hebben op kerstochtend heerlijk gesurft! Zeker geen slechte start van de feestdagen.

We zijn inmiddels al weer ruim 3 weken in de Filipijnen en de tijd is voorbij gevlogen. Wat een fantastisch land om door te reizen. Het land is mooi en de mensen ongelofelijk vriendelijk. We hebben de afgelopen weken veel beleefd. Het blogberichtje heeft even op zich laten wachten, want soms is er wifi, maar vaker is het er niet..

In Nepal hebben we na een weekje rust en wat daguitstapjes in Pokhara de bus gepakt naar chitwan. Een natuurreservaat in het zuiden van Nepal. Wat een wereld van verschil met de kathamndu valley of het Annapurna gebergte. Tijdens wandelingen door de jungle en het heuphoge gras zien we meerdere neushoorns, krokodillen, en heel veel vogels. In chitwan blijkt het hebben van een olifant als huisdier vrij normaal te zijn. De olifanten zijn hier een onderdeel van het bestaan en helaas ook van het toerisme. De olifanten op straat tussen al het andere verkeer blijft een gek maar ook wel leuk gezicht. Na een aantal dagen reizen we door naar lumbini, de geboorteplaats van budha. Erg mooi en leuk om ook deze kant van nepal te zien.

Toen we ruim 3 weken geleden in de filipijnen aankwamen hadden we niet echt een plan. We zouden wel zien waar we terecht zouden komen. Vanuit kathmandu zijn we naar Kalibo gevlogen en vanuit kalibo zijn we doorgereisd naar Boracay. Boracay is misschien iets te toeristisch naar onze zin, maar ook een prachtig eiland. Op Boracay is het heerlijk vertoeven op het poedersuiker witte zandstrand en in het kristsal heldere water. De zeiltocht rondom het eiland., met af een toe een stop om wat te snorkelen is geweldig!

Na een aantal dagen lezen, zwemmen, hangmat hangen en drinken uit een cocosnoot besluiten we om het vliegtuig en een boot richting bohol te pakken om daarna door te kunnen reizen naar apo island, het schijnt een echt duikparadijsje. Duiken en snorkelen doen we beide graag, dus de lange reis naar apo island vinden we het wel waard

In bohol komen we in de regen terecht. Er komen veel tropische regenbuien voorbij. Later blijkt er niet alleen sprake te zijn van een lagedrukgebied maar ook een naderende tyfoon. Tussen de buien door zijn we met een gehuurde scooter naar de chocolate hills gereden, ruim 1200 bizar uitziende kleine heuvels, die in droge maanden bruin verkleuren. De wegen en het verkeer hier zijn een verademing na het reizen door Nepal . Het rondtouren met een scooter is goed te doen.

De voorspelling is dat de tyfoon Urduja over negros en apo island trekt. Door de tyfoon veranderen we onze plannen en vliegen we naar coron in Palawan. Coron is prachtig met al zijn eilanden en rotsformaties in het water. We vinden een hostel, lopen direct naar de haven en nemen een prive bootje om wat te kunnen snorkelen en enkele lagoons te bezoeken. Wat waanzinnig mooi is het hier. Ook verkennen we het eiland, watervallen en een mooi strandje met de scooter en huren we een kajak om zelf naar mooie snorkelplekken te pedellen.

Helaas komt de tropische storm ook hier. 3 dagen mag er niet uitgevaren worden en alle vluchten worden geannuleerd. Uiteindelijk zitten we 3 dagen langer vast in coron. Maar ach het is best gezellig in het hostel en met het spelletje Uno wat we voor 69 pesos (1 euro 20) op de kop getikt hebben vermaken we ons prima. Als we 3 dagen later de kust eindelijk vrij is gegeven pakken we de boot naar El Nido. Ook El Nido is prachtig, maar er zijn wel erg veel toerististen. Ook in El Nido verkennen we een stukje kust met een bangka en huren we een scooter om het eiland te verkennen en de rustige plekjes op te zoeken. En gekukkig zijn die er, verlaten prachtige strandjes die je even helemaal voor jezelf hebt.

In El nido maken we plannen om door te reizen naar Port Barton om daar een bootje te kunnen nemen naar een van de onbewoonde resorteilanden met een prachtig reef voor de deur om hier de kerstdagen door te brengen. Nog geen week na tyfoon Urduja blijkt er echter weer een nieuwe tyfoon (Vinta) in aankomst te zijn. De voorspelling is dat deze o. a over het zuiden van Palawan zal trekken. Wederom gooien we onze plannen om en reizen we naar San Juan, la union in luzon. Een aardig reisje met een busritje van 5 uur, een vlucht en een overvolle nachtbus vol met filipinos op weg naar familie voor kerst.

Het duiken zat er even dus niet meer in, maar dat is een mooie reden om nog eens terug te komen in dit prachtige land. Achteraf hebben wij op veel regen en wind na dus weinig last gehad van de tyfoons. Helaas heeft het natuur geweld hier wel heel veel levens gekost..

Inmiddels zijn we al een aantal dagen in San Juan en we vermaken ons hier prima in het water. De jaarwisseling vieren we in Sydney.

Alvast proost op het nieuwe jaar!

Groetjes,
Thomas & Anita

One Comment

on “Eiland hoppen in de Filipijnen
One Comment on “Eiland hoppen in de Filipijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *