Op de helft!

Weer tijd voor een update! Dit maal vanuit pulau Tioman. Een eiland in de zuid chinese zee. Het verblijf hier op dit paradijsje stond aanvankelijk niet op onze planning, maar na 3 weken Borneo vonden we dat het tijd was voor wat afkoeling in de zee. Op dit moment schrijf ik deze update dus ook op een verlaten wit strandje met uitzicht op een turquoise zee en de omringende tropische eilanden. ( sorry, voor als het nu regent in NL)

De boottocht van Sibu naar Kuching was leuk. Een trip van 5 uur over de Batang Rajang rivier met uitzicht op Palm-olieplantages (helaas), jungle en kleine dorpjes tot aan de zuid chinese zee. Ook in Kuching belanden we weer ergens in de middle of knowhere. Na een boottocht van 5 uur staan we op een verder verlaten ferryterminal een paar km buiten de stad en uiteraard zonder uitsluitend openbaar vervoer. Gelukkig krijgen we al snel een lift naar kuching aangeboden. Nog steeds verbaas ik me over de gastvrijheid van de maleisers in Borneo. Wat zal ik dat gaan missen!

In kuching stappen we gelijk de goede straat binnen. Het blijkt de laatste dag van het mooncakefestival te zijn. Een multicultureel culinair festival met veel verschillende kleine aziatische gerechtjes. (alleen de sprinkhanen ontbraken nog) Dus proeven en genieten van de verschillende aziatische keukens.

De eerste dag in kuching besluiten we het rustig aan te doen en het zwembad op te zoeken. Beide een beetje sceptisch over wat voor bad we zullen aantreffen, belanden we in een waar zwemparadijs! Heerlijk om weer even banen te kunnen trekken. Het zwemmen van 50 meter banen valt wel even tegen na 3 maanden weinig zwemtraining.

Na een dag relaxen besluiten we de tas te pakken en naar Bako National Park te reizen. Dus weer de jungle in! Bako is een van de meest bezochte nationale parken in Borneo en nu snappen we waarom! Ondank de temperatuur echt genieten! Jungle, veel wildlife, en witte strandjes. In bako zijn veel proboscis (verlengde neus) monkeys te vinden. Later vertelt een van de gidsen dat ze ook wel ‘dutch monkeys’ genoemd worden. We zijn er geloof ik nog niet over uit of we, als nederlanders, dit als compliment kunnen beschouwen..

Bako huist niet alleen een grote populatie ‘dutch monkeys’ . Als we s’avonds voor onze hut proberen bij te komen van een van de junglewandelingen krijgen we bezoek van een grote groep longtail makaken. Hoewel ze schattig lijken, zijn het echte piraten. Thomas lijkt in ieder geval geen vrienden met ze te maken en dus vluchten we even later weg van onze verranda en is het 1-0 voor de ‘snotapen’ Na een grondige inspectie op voedsel of bling-bling-waar om te stelen besluit de groep verder te kijken bij de andere hutjes en kunnen wij ongestoord verder genieten van de avond.

Een beetje moe van de jungletrek en nightwalk van de vorige dag besluiten we de dag erop nog een kleine wandeling te maken voordat we de boot en bus terug pakken naar Kuching. Beide zijn we een beetje jungle moe. Al onze jungle ervaringen van de afgelopen weken hadden we beiden absoluut niet willen missen. (nou ja op de bloedzjigers na) Het verblijf en de wandelingen in de jungle zijn niet te evenaren. Maar 3 weken zweten, sauna en nog meer zweten, was voor ons genoeg en dus besluiten we de dagen erna, op een bezoek aan het Semenggoh wildlife center na door te brengen in Kuching.

Het bezoek aan de Semenggoh reservaat was gaaf. Hier worden geredde orangutans opgevangen en uiteindelijk teruggeplaatst in het ‘wild’ ( het semenggoh reservaat, deel van kubah national park) Het zien van orangutans blijft fascinerend wellicht omdat we toch wel zo veel op ze lijken..:-)

De dagen in Kuching waren heerlijk. Een trendy stad met een relaxte sfeer. In Kuching kun je prima een aantal dagen verblijven en jezelf vermaken. De avonden werden gevuld met muziek. Letterlijk op elke hoek van de straat staan bandjes te spelen en word je uitgenodigd om vooral mee te dansen.

In kuching boeken we uiteindelijk een vliegticket naar Johor Bahru. In Johor Bahru pakken we de boot naar Tioman. En zo belanden we hier in dit paradijsje. De eerste indrukken van Tioman waren echter niet zo goed. Onvriendelijke mensen en veel afval. Niets wat op een paradijs lijkt dus. Gelukkig kwamen we bij een goed duikresort terecht. Gastvrij en vriendelijk en met een goede snorkelspot nog geen 100m van onze hut (direct aan de zee). We vullen de dagen hier met snorkelen en duiken en zo nu en dan een bezoek aan een verlaten strandje op een van de eilandjes rond pulau Tioman. Best uit te houden dus.

Over een paar dagen vliegen we vanuit Kuala Lumpur naar Nepal. Het is trouwens gek om te bedenken dat we alweer drie maanden onderweg zijn. De tijd vliegt! De kayaks en de rivieren in Nepal wachten op ons. It is time for some kayaking!

Groetjes,

Thomas en Anita

One Comment

on “Op de helft!
One Comment on “Op de helft!
  1. Hoi beide,

    ziet er fantastisch uit. Ja tijd gaat snel. Maar je hebt nog veel tijd voor de boeg moet je denken. Hier is het nog mooi nazomer weer.

    gr ronald

Comments are closed.